Äsphults gamla skola

Äsphults gamla skola

Hur Äsphults byagille startade

   I slutet av 1970-talet började ryktet gå att Kristianstad kommun hade för avsikt att riva Äsphults skola. Kommunen ville istället bygga ett litet bibliotek på den mark skolan stod på.
   
Det fanns en aktiv klubb i byn som hette ”Vi Unga” – fast den äldste medlemmen var nästan 100 år. John Nilsson som var klubbledare i Vi Unga, åkte då till Kristianstads kommun och träffade dåvarande kommunråd Bo Björnsson. Det blev många möten med både kommunens tjänstemän och förtroendevalda inom kommunen.
   
John kallade till stormöte i Äsphult skola. Skolsalen var full av människor från trakten. Alla var eniga om att skolan skulle räddas.
   
Efter många turer fram och tillbaka beslutades det i kommunen att skolan fick vara kvar under förutsättningen att en förening skulle bildas och det skulle tas fram stadgar för denna.
   
Kristianstads kommun bidrog med ca 400 000 kronor och inom denna ram skulle skolan få nytt tak, ny beklädnad och nytt värmesystem. Kommunen skulle stå för arbetet med renoveringen.
   
Under flera år fortsatte Vi Unga att arrangera olika aktiviteter i skolan, t ex bordtennis, biljard, innebandy och även musikstunder den sista tiden. När byagillet tog över, började man arrangera bl a byavandringar, loppmarknader, utställningar och tipspromenader, där första priset var en flygtur med bygdens egen ”pilot” Bo Nilsson.

Idag har byagillet varit aktiva i cirka 30 år och föreningen är fortfarande väldigt måna om att skapa mötesplatser för bygdens människor.

Skrivet av Marianne Carlsson

Dela den här sidan